زنان و خانواده

نقش‌آفرینی چندگانه زنان در سایه عدالت اجتماعی

ایفای نقش در چند جایگاه متفاوت توسط زنان، تنها در سایه عدالت اجتماعی ممکن می‌شود و لازمه تحقق این مهم برنامه‌ریزی و همکاری اعضای خانواده برای کمک به زنان است.

زنان در طول زندگی خود با نقش‌های مختلف و چالش‌های متعددی روبه‌رو هستند، از جمله این نقش‌ها از ابتدای تولد، پذیرش نقش جنسیتی خود به عنوان یک فرد مونث است، در جوامع کمتر توسعه یافته زنان با چالش‌های بیشتری در مقایسه با مردان برای زیست خود مواجه هستند.

در جوامعی که عدالت جنسیتی وجود ندارد، پیشرفت زنان نیز کمتر از سایر جوامع است، همچنین در جوامع کمتر توسعه یافته سقف شیشه‌ای برای زنان وجود دارد به عبارتی دیگر زنان برای پیشرفت حد مشخصی از لحاظ قانونی ندارند اما از لحاظ عرفی در دسترسی به سطح‌های بالای مدیریتی با چالش‌های متعددی مواجه هستند و تعداد کمی از بانوان به چنین جایگاه‌هایی می‌رسند.

در جوامعی که دیدگاه فراجنسیتی رشد داشته و نگاه به توانایی‌های افراد جدای از جنسیت آن‌ها اهمیت دارد، زنان می‌توانند راه پیشرفت هموارتری در مقابل خود داشته باشند، بهتر پیشرفت کنند و اجرای عدالت اجتماعی باعث می‌شود تا زنان درجایگاه‌های فردی و اجتماعی به خوبی ایفای نقش کنند.

زنان در ابتدا بعد از مونث بودن، دختر بودن را تجربه می‌کنند و در قالب نقش دختری به انجام وظایف در خانه پدری و کسب مهارت برای تشکیل زندگی مستقل و خود شکوفایی می‌پردازند، این مهارت‌ها شامل خودباوری، کسب اعتماد به نفس و عزت نفس برای خودشکوفایی، همچنین مهارت‌های تشکیل زندگی از جمله همسرداری و مدیریت خانه است.

دختران در خانه اول خود در زمینه‌های مختلف، آموزش‌های لازم را از طریق مادر خانواده فرامی‌گیرند و جامعه‌پذیری در خانه دوم که مدرسه است، ادامه می‌یابد، آموزش مهارت‌های مدیریت منزل و همسرداری توسط مادر و مهارت‌های نقش آفرینی اجتماعی بیشتر در مدارس و دانشگاه فرا گرفته می‌شود.

زنان با رعایت شئونات اسلامی در خانه و اجتماع موفق خواهند بود
توانایی مدیریتی زنان باید بالا باشد تا بتوانند همزمان در چند نقش از جمله فرزند،همسر، مادر و کارمند و مدیر نقش ایفا کنند و این مدیریت لازم است به گونه‌ای باشد که هم بتوانند همسر و مادری خوب و هم یک کارمند یا مدیر خوبی باشند و این موضوع تنها با برنامه‌ریزی در بحث مدیریت منزل ممکن می‌شود، زنان برای ارتقای مهارت‌های خود می‌توانند برای کار در اجتماع فرصت‌های بهتری به دست بیاورند.
فراهم بودن امکان رسیدن به جایگاه‌های عالی برای زنان در جامعه فعلی،با توجه به آموزه‌های دینی، زن با رعایت شئونات اسلامی می‌تواند هم در خانه و هم در اجتماع حضور مؤثر داشته باشد، امکان این مهم برای بانوان ایرانی نیز فراهم شده که توانایی‌های خود را در زمینه‌های اجتماعی هم شکوفا کنند و به جایگاه‌های خوبی دست یابند.

زنان با چالش‌های فراوانی برای انجام نقش‌های چندگانه مواجه هستند،چالش‌هایی که زنان پیش رو دارند، تنها مختص جامعه ایرانی نیست، از جمله اینکه ممکن است مدیریت منزل و کار بیرون از خانه و هماهنگ کردن این نقش‌ها برای بانوان تا حدودی سخت باشد یعنی اینکه زنان از ایفای این همه نقش فشار زیادی را حس کنند و سطح رضایت آن‌ها از زندگی پایین بیاید، اما همه این موارد با یک مدیریت صحیح و مؤثر امکانپذیر است.

گاهی ممکن است با نبود برنامه‌ریزی صحیح، زنان نتوانند فشارهای روانی و خستگی‌های حاصل از انجام چند نقش را تحمل کنند و در این صورت انگیزه خود را از دست می‌دهند و حتی ممکن است دچار افسردگی شوند، در جامعه‌ای که عدالت اجتماعی بیشتر حکمفرما باشد و به توانایی افراد نگاه فراجنسیتی بشود، زنان به سرعت رشد و پیشرفت می‌کنند و با همراهی خانواده خود می‌توانند در نقش‌های مختلف به خوبی ظاهر شوند.

دیدگاه خود را بیان کنید

0 دیدگاه